Dvodnevni pohod na Jalovec 2645

Pri planiranem pohodu na Jalovec je prišlo do spremembe zaradi objektivnih okoliščin.

Dvodnevni pohod na Jalovec se izvede v soboto 15. in nedeljo 16.7.2017. Odhod v soboto, 15.7.2017, ob 5 uri izpred šole v Cirkulanah.

Potrebna oprema: vremenu primerna obleka, priporočamo pohodne palice, čelada, varovalni pas in samovarovalni komplet so obvezni, zaželena, žepna svetilka. Hrana in pijača: iz nahrbtnika; topel obrok v Zavetišču pod Špičkom.

Zahtevnost: tura je zelo zahtevna, tako tehnično kot kondicijsko - ni primerna za osebe, ki imajo težave vrtoglavico.

Čas hoje: prvi dan 8 do 10 ur, drugi dan 4 ure. Vodja pohoda: Vili Jurgec. Rok za prijave: čim prej, število prijav je omejeno. Prijave na tel. 041554657 (Vili).

Opis poti
Prvi dan-prva etapa: Vršič – zavetišče pod Špičkom
S parkirišča se sprehodimo do manjšega križišča, kjer se levo navzgor odcepi za promet zaprta cesta, ki vodi mimo Tičarjevega do Poštarskega doma. Tu bomo na desni strani opazili manjšo leseno brunarico, le nekaj metrov naprej pa markirano pešpot, ki nas bo po nekaj korakih pripeljala ob vznožje melišča. Tu pot zavije nekoliko v levo in se začne postopoma spuščati ob vznožju skalnih pečin. Sprva še razgledna pot se nadaljuje s prečenjem (rahli vzponi in spusti) občasno bolj strmih pobočij.
Na dveh nekoliko težjih prehodih nam bodo v pomoč varovala, ki pridejo prav predvsem takrat, ko je pot mokra. Naprej pa se pot začne vse bolj spuščati in ko že mislimo, da nas bo pripeljala v dolino, pridemo na razpotje, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jalovec, levo navzdol Zadnja Trenta).
Vzpon nadaljujemo po postopoma vse bolj redkem gozdu do naslednjega razpotja, kjer pa nadaljujemo desno v smeri Zavetišča pod Špičkom (levo navzdol Zadnja Trenta, naravnost Kanski preval in Bavški Grintavec) po poti, ki postopoma preide iz gozda na vse bolj razgledna pobočja. Pot, ki nato postane razmeroma strma, nas po 4 urah hoje pripelje do Zavetišča pod Špičkom (2064m).
Čas hoje: 4 ure.

Prvi dan-druga etapa: zavetišče pod Špičkom – Jalovec - zavetišče pod Špičkom
Od zavetišča nadaljujemo desno nekoliko navzdol v smeri Jalovca, mimo skale z zanimivim napisom do vstopa v zahtevnejši del poti. Pot naprej se vzpne po sprva razmeroma dobro zavarovani skalni rebri, nato pa se strmo vzpenja po steni manj znanega Velikega Ozebnika. Strmina nato postopoma popusti in pot se obrne nekoliko v desno, kjer preči strma in za zdrs nevarna pobočja pod Velikim Ozebnikom. Pot na tem delu je slabše varovana in zelo izpostavljena padajočemu kamenju - čelada je obvezna. Pot naprej preči še krajšo izpostavljeno grapo in nas zatem pripelje v mehkejši svet trav. Nato se rahlo spusti in nas pripelje na visokogorsko ravnico imenovano Jezerce. Sledi kratek vzpon in z desne se nam priključi pot iz smeri Jalovške škrbine. Nato se ponovno strmo vzpne in nas z nekaj malega varovali, po mestoma precej izpostavljeni poti, pripelje na glavni greben Jalovca. Naprej se vzpenjamo po ozkem in občasno zelo izpostavljenem grebenu; po poti, ki nas višje pripelje do mesta, kjer se nam z leve priključi pot iz smeri Kotovega sedla. Nadaljujemo naravnost in razgledna grebenska pot nas hitro pripelje na vrh.

Z vrha v začetku sestopimo po isti poti, do zavetišča pod Špičkom, kjer bomo prespali in nadaljevali pot naslednji dan.
Čas hoje: 5 do 6 ur.

Drugi dan: zavetišče pod Špičkom – Vršič
Od zavetišča pod Špičkom se spustimo na naše izhodišče na Vršiču oz. se vračamo po poti prve etape prvega dne naše dvodnevne ture.
Čas hoje: 3 do 4 ure.

Opozorilo: S prijavo na pohod udeleženec potrdi, da je seznanjen z zahtevnostjo izleta ter izpolnjuje zdravstvene pogoje. Udeleženec je dolžan upoštevati navodila in odločitve vodnika!

Podrobnejše informacije in pojasnola dobite pri vodniku pohoda Viliju Jurgecu na tel. 041554657.

Vabi UO in VO PD Cirkulane.