Ogledna tura Raduha-Snežna jama

Bilo je hladno nedeljsko julijsko jutro, ko smo se planinci PD Cirkulane odpravili na ogledno turo na Raduho.
Bili smo polni pričakovanj izjemno lepih razgledov. Stati na vrhu z razgledom na skalnate vrhove Alp daleč naokoli na sončen dan, nas vedno napolni z energijo, ljubeznijo do narave in lepoto.

dscn2348Ko smo po treh urah vožnje izstopili iz avta, nas je namesto sonca pozdravilo
oblačno in megleno vreme. Najprej smo obiskali Snežno jamo, ki je najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji. Leži na višini 1500 m na JZ pobočju Raduhe, odkrita je bila leta 1981. Njeno enkratnost zaznamujejo poleg ledu in kapniškega okrasja (stalaktiti, stalagmiti, visoki stebri, baldahini, sigaste ponvice in kapniki iz jamskega mleka) tudi odkritja okostja jamskega medveda in jamskih hroščev. S karbidovko v roki pod vodstvom izkušenega jamarja – vodnika smo uživali v nenavadnih lepotah podzemnega sveta.
Nato smo se polni lepih vtisov odpravili naprej do naše koče, koče na Loki pod Raduho, ki se nahaja v zgornjem delu planine Loka. Le nekaj metrov nad kočo pa se nahaja lesena kapela svetega Križa. Okrepčali smo se in se kljub slabemu vremenu odpravili na vrh Raduhe (2062 m). Raduha je najvzhodnejši dvatisočak v Kamniško-Savinjskih Alpah, ki ga od najvišjih vrhov tega gorstva ločuje globoka dolina reke Savinje. Če jo gledamo s severa, daje vtis mogočne gore s strmimi stenami in odsekanimi robovi, na jugovzhodu pa so njena pobočja položnejša in poraščena z iglavci.
Od koče smo krenili preko travnikov in pašnikov, na katerih so se pasle krave in konji, po poti, ki zavije med drevje, ruševje in malinovje. Vzpon je bil ravno pravšnji, da smo se nekoliko ogreli in ne utrudili preveč. Pot je polna kamenja, a prav nič nevarna.
Žal pa so bili okoliški hribi in gore oviti v oblake, v meglo, tako da smo bili prikrajšani za razgled z vrha gore. Vreme nam našega pohoda ni pokvarilo, zato smo se odločili, da Raduho v prijateljskem duhu vnovič obiščemo.

Zapisala: Marjetka Mlakar

Nekaj slikovnih utrinkov iz galerije slik