Slovensko primorje, 16. in 17. 9. 2023

Kot že večkrat, smo planinci PD Cirkulane organizirali pohod po Slovenskem primorju. Pohod se sicer ne ujema s planom naših pohodov, ki smo ga zaradi raznih obveznosti prisiljeni prilagajati glede na razmere in več dejavnikov, ki vpliva na izvedbo in organizacijo pohoda.

Ob štirih zjutraj smo se zbrali pred OŠ Cirkulane, se pozdravili in se podali novim dogodivščinam naproti. Odpravili smo se proti Ptuju ter nato skozi Kidričevo in Slovensko Bistrico, skozi Ljubljano do Ankarana. Sledilo je manjše okrepčilo preden smo se podali na Beblerjevo krožno planinsko pot. Vreme je bilo prijetno tako, da ni manjkalo prijetnega vzdušja med pohodom po lepi primorski pokrajini. Na poti smo občudovali lepote kraškega gozda, manjših vinogradov in kamnite kraške hiše. Pot na je vodila skozi Hrvatine, od koder smo imeli čudovit razgled na Trst s pristaniščem. Po krajšem počitku smo pot nadaljevali proti razgledu na Koper od koder smo opazovali pristanišče z ogromnimi parkirišči novih avtomobilov, ki so čakali za na daljni transport v številne evropske države.

Nadaljevali smo skozi vinograde, kjer so v lepem sončnem vremenu obirali grozdje. Ob počitku na robu vinograda smo tudi mi malo poskusili in se posladkali z muškatnimi sortami grozdja. Pot nas je vodila naprej proti Kopru in Ankaranu, a ker je bilo precej toplo in še nekaj poti pred nami smo se odločili, da pokličemo našega šoferja mini busa, kateri nas je dostavil nazaj na izhodišče. Tu smo si privoščili dobrote iz naših nahrbtnikov in hladne napitke, si malo odpočili, nato pa nadaljevali z našimi aktivnostmi. Pot se je nadaljevala iz Beblerjevega parka v Ankaranu po lepo urejeni brvi skozi slani travnik z značilnim rastlinjem, travo in grmičevjem značilnim za to območje ob morju. Na koncu slanega travnika smo si ogledali znamenito pokopališče-odlagališče školjk, ki jih odlaga morje. Zanimiva posebnost vredna ogleda.

20230917 105830

Ura je bila že tri popoldan, ko smo se odpeljali do našega, že tradicionalnega, hostla Evropa v Portorožu kjer smo se namestili, nato pa je vsak po svoji želji izkoristil čudovito popoldan ob morju. Nekateri smo si privoščili kopanje v prijetne toplem morju, drugi pa so si privoščili sprehod po mestu. Čas tam zelo hitro teče kar pripomore seveda dobra družba, tako da je dan zelo hitro minil. Skupaj smo povečerjali nato pa smo vsak po svoje izkoristili prijeten večer. Eni s sprehodom po Portorožu, nato smo zavili na hladen napitek v lokal ob morju z živo glasbo kjer so nekateri udeleženci pohoda pokazali svoje plesne sposobnosti.

Naslednji dan po zajtrku smo nadaljevali z našimi aktivnosti. Marjetka je popeljala naše planince skozi tunel stare železnice do Strunjan, na to po cesti mimo oljk, do razgleda Mesečevega zaliva in do razgledne točke pri križu. Od tod se lepo vidi Izola, Koper, Piran. Tu smo občudovali biserno slovensko obalo s klifom in vdihavali čudovit primorski zrak, naredili smo nekaj lepih posnetkov v prelepem naravnem okolju. Po vsem tem smo se podali do plaže v Strunjanu.

Sledilo je kopanje in uživanje na čudovitem sončnem koščku slovenske obale.

Ker je vsega lepega enkrat konec, smo se tudi mi morali posloviti od lepih krajev. Domov smo se vračali polni lepih občutkov in doživetij, ki so zelo hitro minila. Med potjo smo že snovali in izražali želje za nove pohode v prihodnje. Naša vmesna postaja so bile Trojane, kupili smo dišeče krofe in nato se podali proti domu. Domov smo prispeli varno v večernih urah. Bilo je nepozabno, uživali smo v dobri družbi, ostal je pa lep spomin na obmorsko rastje, kamenje, morje in skale. Upam da je bilo druženje z aktivnostmi zadovoljivo, zato vas vabim še v večjem številu na naše planinske podvige.

Zapisal in fotografiral: Vili Jurgec

Glerija slik