Pohod na Kamniško sedlo

V soboto, 8.7.2023, smo organizirali pohod na Kamniško sedlo. Po planu PD Cirkulane je bil pohod na Kamniško sedlo predviden že nekaj prej, vendar zaradi takratnih vremenskih razmer ni bil izveden. Zato smo se odločili da ga izvedemo tokrat, saj so bile vremenske razmere zelo naklonjene.

Zbrali smo se pri šoli v Cirkulanah kot je naša navada. Nato vožnja proti Ptuju, Celju, Lučam in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava na križišče, kjer smo se odcepili proti Logarski dolini. Od tu smo nadaljevali po cesti do parkirišča pri koči pod slapom Rinka, kjer smo parkirali in se pripravili na naš vzpon na Kamniško sedlo.

img 8544

S parkirišča smo se usmerili na široko turistično pot, ki se začne zložno vzpenjati. Po dobrih desetih minutah hoje smo bili iz gozda, kjer smo prišli na razpotje in naredili nekaj posnetkov. Usmerili smo se levo v smeri doma na Okrešlju. Pot naprej preči mostiček in se na drugi strani začne strmeje vzpenjati. Po krajšem vzponu nas je pot pripeljala pod stene, od koder smo prečili vrha slapa Rinka. Ta del je izpostavljen padajočemu kamenju. Pot nato ponovno preči Savinjo in se naprej s pomočjo stopnic povzpne ob reki navzgor. Naprej smo se vzpenjali po desni strani in prišli do izvira Savinje, kjer smo ponovno prekoračili vodo. Na drugi strani gre pot v strnjen gozd in nas po krajšem vzponu pripelje do zimskega zavetišča na Okrešlju. Opazovali dom v gradnji, nadaljevali levo in v nekaj korakih smo že bili na poti od doma na Okrešlju proti Kamniškemu sedlu in Savinjskemu sedlu.

Kmalu smo prišli na rob razglednega travnika, kjer je razpotje. Nadaljevali smo levo v smeri Kamniškega sedla po poti, ki se sprva zmerno vzpenja skozi gozd in nato čez pas grmičevja. Pot se nato povsem položi in nas v kratkem prečenju pripelje do melišča po katerem smo se po dobro nadelani poti povzpeli do vstopa v manj zahtevno steno. Naprej smo se s pomočjo številnih varoval povzpeli stopnjo višje, kjer strmina nekoliko popusti, a je pot še vedno precej strma in izpostavljena padajočemu kamenju. Višje nas je pot pripeljala do strmega melišča, katerega smo prečili. Sledil je kratek vzpon po široki in nekoliko izpostavljeni polički za katero nas je pot pripeljala na prostrana travnata pobočja Kamniškega sedla. Le še nekaj korakov in že smo bili razpotju, kjer smo nadaljevali po zložni poti obdani s travniki. Od tu smo se v nekaj minutah spustili do Kamniške koče.

Na travniku proti Kamniški koči nas je spremljala naravna kulisa z gorskim cvetjem in rastlinjem. Tu smo lahko videli planike, encijane in še veliko drugega planinskega cvetja.

Na koči smo se okrepili, odpočili, nato pa smo se zadovoljni vrnili po isti poti v Logarsko dolino. Tu smo se uredili in se polni lepih doživetjih vračali proti domu ob analizi pohoda. Ker smo bili pridni, nas je v Slovenski Bistrici, naša blagajničarka povabila na sladoled za kar se ji zahvaljujemo in želimo, da obdrži to navado tudi v prihodnje.

Hvala vsem za prijetne trenutke ki smo jih doživeli in vas vabim na naša naslednja druženja.

Zapisal: Vili Jurgec
Galerija slik pohoda