Pohod in raziskovanje Krka

V petek, 9. 6. 2023, smo se v ranih jutranjih urah odpravili na naše trodnevno potepanje po Krku. Težko smo pričakovali ta dan in končno smo se srečali planinci našega društva, se prijateljsko pozdravili, si stisnili roke in se odpravili na pot.

Pot je bila polna prijaznih besed, prijateljskih pogovorov, načrtov za v prihodnje in smeha. Tako smo po nekaj urah vožnje prispeli na Krk v kraj Soline, kjer nas je sprejel prijazen možakar, ki nam je oddal apartmaje. Predstavil nam je otok Krk, poti, Camino poti in nam zaželel varen korak.

Otok Krk je bil izbran za prvi odsek hrvaške Camino poti, ki je bil uradno označen z rumenimi puščicami na modri podlagi (prilagojen hrvaškim tradicionalnim simbolom). Za vse romarje, ki bi radi odkrili to novo dopolnitev evropske mreže Camino poti, je na voljo uradna hrvaška poverilnica (romarski potni list) z znamkami Camino, ki odraža lokalno kulturno dediščino. Razdeljena je na sedem etap, pri čemer se prehodi nekoliko več kot 20 km na dan. Po pešpoteh, kolovozih, majhen del pa tudi po cestah vodi prek večjih krajev: Brzac, Malinska, Omišalj, Čižići, Vrbnik in Baška ter pri tem deloma poteka ob obali, zavije pa tudi v notranjost.

Za prvi dan smo si izbrali pot od Porata do Njivic. To pot smo si izbrali, ker je delno Camino pot in je vodila ob obali. Ta pot mi je ostala tudi najbolj v spominu, ker so bili tu najlepši razgledi na morje, na obalo. Morje je bilo prekrasne modro-zelene barve, ki te je kar klicalo k kopanju, a mi pohodniki smo s polnim tempom odšli svojemu cilju naproti. Tod je bila tudi bujna zelena vegetacija, okrasni grmički, polno cvetja in vsepovsod se je razlegal prečudovit vonj okrasnega grmičevja. Po koncu našega vandranja smo se okopali v prijetno sveži morski vodi. V tem času je bilo še vse mirmo in spokojno, nikjer nobenega turista in ne vrveža.

img 8387

Naš Stanko in Vili sta nas po pohodu odpeljala s kombijema v apartmaje. Uredii smo se in si pripravili večerjo. Specialitete iz žara pa so bile kot nalašč za naše lačne trebuščke. Posedeli smo in se pogovarjali ter šalili še pozno v noč. Ob glasbi smo tudi zaplesali, saj je naš član Alojz na ta dan praznoval rojstni dan. V krogu smo mu zapeli vse najboljše, mu čestitali in tako omeščali njegovo planinsko srce.

Drugi dan smo se zbudili bolj pozno, se v miru pripravili in pozajtrkovali. Odpravili smo se proti Baški. Pot nas je vodia mimo kampa skozi borov gozdiček, kjer smo nad sabo že takoj srečali ovčke. Že po nekaj minutah se je zeleni svet nenadoma spremenil v popolnoma kamnito pokrajino in potreben je bil previden korak, saj se je kamenje po tleh rado izmikalo in premikalo pod nogami. Izgubiti se je skorajda bilo nemogoče, saj je pot ves čas dobro označena pa še naš vodnik Vili skrbno bedi nad potjo. Po prvem resnejšem vzponu smo naenkrat imeli za sabo prekrasen razgled na Baško in cerkev sv. Ivana visoko nad njo. Pot smo nadaljevali po kamniti pokrajini in kmalu smo pred sabo daleč spodaj zagledali Velo in Malo Luko. Zastal nam je dih, ko smo videli toliko lepote narave na enem mestu. Spustili smo se navzdol do Male luke, kjer smo se okopali in okrepčali. Voda je bila prijetna, prečudovite modre barve in predvsem zelo čista. To je bila idealna lokacija za počitek in sprostitev ob valovanju morja.

Naslednje jutro smo po zajtrku pospravili apartmaje in se odpravili novim dogodivščinam naproti. Za ta dan smo si izbrali lažje poti, bolj za sprostitev in užitek. Ogledali smo si najožjo ulico na Krku v mestu Vrbnik in prekrasno skrito samotno plažo, kjer bi lahko ostal kar za vedno. Ko sem videla vse tiste lepe kamenčke, sem vedela, da bi lahko tu ostala za dlje časa. Vrbnik je eno izmed najstarejših naselij na otoku Krku, o tem pričajo številne arheološke najdbe iz prazgodovine in antike. Vrbnik je tudi eno izmed najbolj slikovitih mest na Krku, saj je zgrajen na visoki skali in ob morskih meglicah »lebdi nad morjem«. Avtohtona arhitektura ter lepa pokrajina so le del lepot Vrbnika. Odpeljali smo se še do Omišalja in si vzeli malo prostega časa za raziskovanje.

Naredili smo še zadnje fotografije in se polni lepih vtisov odpravili proti domu. S prijatelji, z ljudmi dobre volje, je v naravi še posebej lepo. Bili smo zadovoljni in sproščeni, saj nam je znova uspelo doseči cilj.

Zrapisala: Marjetka Mlakar

Galerija slik