Izlet na Veliko planino

Planinsko društvo Cirkulane je v soboto, 23. junija, organiziralo izlet na Veliko planino. Zjutraj smo pohodniki ob 7. uri krenili z avtobusom izpred šole v Cirkulanah. Delal se je lep dan, sonce je že kukalo izza oblakov, pred nami pa je bila vožnja v smeri Celja, Luč in do prelaza Volovjek.

Iz parkirišča smo po makadamski cesti po nekaj minutah lahkotne hoje po dolini Dol prišli do prvih pastirskih koč. Pred nami pa je bil še kratek vzpon do planine Konjiščica, kjer se nahajata Črnuški in Domžalski dom. Od tu se nam je odprl prekrasen pogled na celotno pravljično planino. V daljavi smo videli mogočno, s soncem obsijano Ojstrico, Planjavo, Kamniško sedlo, Tursko goro…. lepote naših gora. Ko pa zraven zaslišiš še zvončkljanje krav, pa je občutek lepote, miru in spokojnosti v naravi še večji. Pri domu so nas prišle pozdravit te glavne prebivalke planine, rjavo-bele krave, ki so povsem domače za ljudi. Velika planina je pastirsko naselje, ki ima značilno tipično arhitekturo. Na planini je okrog 140 hiš, so lesene, strehe pa krite s smrekovimi skodlami, ki segajo zelo nizko.
Pri domu smo se okrepčali, poklepetali, otroci pa so se poigrali na igralih. Nadaljevali smo krožno pot do kapelice Marije Snežne ob pastirskih kočah, nato pa naprej do najvišjega vrha Gradišče (1666 m) in po Zelenem robu nazaj do doma. Vmes smo kupili tudi domač kravji sir, po katerem Velika planina slovi. Poleg tega nam je pastirica ponudila še značilno pastirsko malico – kislo mleko in ajdove žgance.

img 0326

Foto: Vili Jurgec

Tudi muhasto junijsko vreme nam je bilo ta dan naklonjeno in naredili smo kar nekaj zelo lepih fotografij. Vse naokrog je bilo polno rožic, in sicer zvončnic, rododendroma, kranjskih lilij in tudi planiko smo videli. Lepoti narave ni bilo konca.
Naš najmlajši pohodnik Aljaž je star 3 leta in obiskuje vrtec v Cirkulanah. Zelo pogumno je stopal po poti s svojim atijem in mamico, zato si na tem mestu zasluži še posebno pohvalo.

V popoldanskih urah smo se odpravili iz Velike planine, polni lepih vtisov in dobrega počutja. Nasmejani smo podoživljali današnji dan in načrtovali že naslednji pohod. Z našimi planinskimi prijatelji na izletih planinskega društva Cirkulane je vedno lepo, zato vas, dragi planinci, vabimo na naše skupno druženje tudi v prihodnje.

Marjetka Mlakar

Galerija slik