Pohod na Peco

V soboto, 25. marca, smo se ob šestih zjutraj ljubitelji gora PD Cirkulane zbrali pred Osnovno šolo Cirkulane. Naš cilj je bil osvojiti Peco, 2125 metrov visoko in šest kilometrov dolgo planoto – veličastno koroško goro.

Pot nas je vodila skozi Slovenj Gradec proti Ravnam na Koroškem, vse do Podpece. Z avtobusom smo se zapeljali visoko v goro, se opremili in se podali proti koči. Vreme je bilo lepo, sonce je že v zgodnjih jutranjih urah skušalo pregnati meglice z vrhov okoliških gora. Med hojo smo opazovali drevesa, naravo, fotografirali cvetoči teloh, prisluškovali petju gozdnih ptic in opazovali veselo poskakovanje veverice z enega na drugo drevo.

Do Doma na Peci, ki je na višini 1665 metrov, smo v lepem sončnem vremenu prišli kar malo zadihani, zato je bil nekaj minutni počitek še več kot koristen. Pred kočo je nekaj miz in klopi za prijeten oddih in okrepčilo. Le-ta ima naziv Okolju prijazna planinska koča.

Kralj Matjaz

Po počitku smo se napotili do sedla čez Malo Peco proti najvišjemu vrhu, 2125 metrov visoki Kordeževi glavi. Tam se nam je pogled ustavil na Olševi in Kamniško-Savinjskih Alpah v ozadju. Del skupine je zavil po zahtevni poti proti vrhu, mi pa smo se odločili za zelo zahtevno plezalno pot. Kaj je lahko še lepšega kot se dotakniti skale in prisluhniti njeni nemi govorici? Proti vrhu je bilo še kar nekaj snega, zaledenelih zaplat, zato smo morali stopati previdneje in gaziti sneg. Na vrhu smo imeli nekaj sonca, malo vetra in lep razgled na del Štajerske in domala na vso Koroško.

Nazaj smo se vrnili po položnejši poti mimo kažipota za avstrijski mejni prehod Knepsovo sedlo proti koči »Domu na Peci«. Koča in seveda zaslužen počitek nas je kar klical k sebi. V opuščenem rudniškem rovu visoko v gori Peci spi Kralj Matjaž, junak zgodovinske ljudske pripovedke. Le deset minut hoda od koče je oddaljena Matjaževa jama na Mali Peci. Obisk pri Matjažu je zanimiv, še bolj pa je zanimiva pravljica o Kralju Matjažu. Ali bo res kdaj Matjaževa vojska vstala in pregnala krivico s sveta in povrnila zlate čase? Ja, to je veliko vprašanje, na katero lahko odgovori le pravljica. Naj živijo pravljice! Naj se Matjaževa brada ovije trikrat okoli mize ali celo devetkrat, potem pa naj vendarle vstane in srečno vlada slovenskemu rodu.

Pustili smo spati Kralja Matjaža pri njegovi mizi in se odpravili proti našim avtomobilom. Opazovali smo naravo, prijetno kramljali in podoživljali naš prekrasno preživet dan.

Galerija slik pohoda

Zapisala: Marjetka Mlakar