Zimski pohod na Uršljo goro – 1699 m

Planince PD Cirkulane gore privabljajo tudi, ko so zasnežene, kar jim da dodaten čar.

V soboto, 18.2.2017, smo se tako zbrali pred šolo v Cirkulanah in se v lepem številu podali preko Ptuja, Slovenskih Konjic, Slovenj Gradca in skozi Kotlje do izhodišča pri koči na Naravskih ledinah. V prijetnem vzdušju je čas zelo hitro minil, kmalu smo stopili iz kombija, se primerno opremili in nadaljevali po markirani zasneženi poti, ki nas je vodila cilju nasproti.

Med potjo smo naredili nekaj slik sončne zimske idile, ki nam jo je podarila narava. Hitro in mirno brez težav smo premagala snežno pot proti vrhu. Vzeli smo si čas za lepe razglede, ki so se nam ponujali. Ponudil se nam je razgled na Peco, ter v ozadju Kamniško Savinske Alpe, ki so se dvigale iz meglenega morja. Bili smo navdušeni, takšni razgledi so neponovljivi.

Urslja Gora 2017

Polni pričakovanj smo se bližali obsijanemu vrhu Uršlje gore. Z vrha smo nad meglo občudovali Kotlje, Slovenj Gradec, Peco, Kamniško Savinjske Alpe, pogledi so segali tudi na zasnežene Avstrijske Alpe, bilo je čudovito. Nato smo se podali do križa mimo oddajnika, potem smo se spustili mimo cerkve Svete Uršule, ki je najvišja ležeča cerkev v Sloveniji in do planinskega doma. Namestili smo se v sobo s kaminom kjer smo se ogreli, pogovarjali in se okrepčali.

Po počitku, ki nam je prijal, smo se po isti poti podali nazaj v dolino. Vreme je bilo prelepo, kot se spodobi za ta letni čas. V sončnem in ne preveč hladnem vremenu so nas spremljale tudi snežinke. Brez večjega napora in utrujenosti smo prišli do našega kombija, kjer smo odložili nahrbtnike ter topla oblačila.

Bilo je lepo, zima ima svoj čar, tako da vas vabim na naslednjo zimsko turo na Triglav pozimi. Želim vam veliko lepih in prijetnih trenutkov na naslednjih zimskih, spomladanskih in poletnih pohodih.

Zapisal: Vili Jurgec
Slike iz pohoda