Pohod na Strahinjčico

V soboto, 25.11.2017, s bomo podali v sosednjo Hrvaško na lažji, (pozno)jesenski ali morda že (pred)zimski pohod na Strahinjčico (846 m).

Srahinjčica se razprostira od zahoda proti vzhodu nad Krapino. Dvigne se strmo v višino kot ogromna, ostro nagnjena streha, kar daje kraju poseben izgled. Boki grebena su skoraj navpični, prekriti z gostim gozdom: z juga prevladuje hrast, s severa bukev z nizkim grmičevjem. Od Ivanščice jo loči vzpetina Očura, od Brezovice pa vzpetina Sutinsko. V dolžino meri okoli 21 km, širina z bočnimi grebeni od 10 do 12 km, sama se širina grebena pa je spremenljiva od 1 do 4 km.

Strahinjcica
Vir slike: http://www.pd-strahinjcica.hr/


Srahinjčica nima izrazitega vrha, najvišja kota-846 metrov se nahaja na severnem grebenu nekoliko metrov od debla velike bukve. Ker je vrh-greben obrastel visokimi bukvami z njega ni dobrega razgleda.

Našo pot bomo začeli na parkirišču v Podgori Krapinskoj. Izbrali bomo najugodnejšo in atraktivno pot preko Jelenskih pečina do planinskega doma in vrha, za katero bomo porabili približno 1:45 do 2:00 uri hoje v eno smer. Vračamo, se po isti poti. Pri tem bomo v eno smer prehodili približno 4,5 km in postopoma premagali višinsko razliko 660 m.

Odhod: Ob 7.00 uri izpred šole v Cirkulanah.

Oprema: Vremenskim razmeram primerna za pohod lažje kategorije. Priporočamo pohodniške palce in toplejša rezervna oblačila. Med opremo naj ne manjkajo rokavice in kapa.

Malica: Iz nahrbtnika. Na planinskem domu je organizirano dežurstvo, ni pa zanesljivo, da bo odprt.

Dodatna možnost popestritve pohoda: Po vrnitvi, si po dogovoru, lahko ogledamo tudi atraktiven Muzej krapinskih neandertalcev, cena vstopnice za odraslega 50 kn.

Prevoz: Verjamemo, da se nas bo prijavilo toliko, da bomo lahko organizirali skupni prevoz. Cene in načina vožnje ne moremo predvideti dokler ne zberemo prijav.

Prijave zbirava: Aljaž Zidanšek: 040 302 165 in Ivo Zupanič: 051 686 842. Zadnji rok za prijavo je sreda, 22.11.2017, do 15.00 ure.

Veselimo se srečanja z vami!

VO in UO PD Cirkulane